Noutăți

Articol Vin2 – Viziune și un plan bun. Răzvan Stoenescu

 La Multi Ani!

Am ramas dator din 2018 cu vinuri degustate, evenimente și locuri pe unde am fost si au ramas nepovestite.
Iată una din ele…

La 25 de km de Cotnari, în apropiere de Ansamblul Mănăstirii Miclăușeni, pe drumul dintre Roman și Târgu Frumos, după ce treci de Trei Iazuri, dai de Crama Strunga.
—-Familia Stegariu are un istoric în businessul agricol gestionând aproape 2800 de ha, o livada de meri și o unitate de producție de lactate. De cele 41 ha de vie și cramă se ocupa târărul Florin Stegariu, pe care l-am întâlnit prima data la întrunirile ADAR.
—-Crama e în plin proces de amenajare, dar conform planurilor, tinde să devină treabă serioasă. Utilaje se montau de câteva zile, curtea era plină de materiale de construcție și ca să țină oamenii mereu ocupați, mai trebuia să vină și o teribilă vijelie ce a pus la pământ niște zeci de spaleți în vie…Poate pentru că via este în al 4-lea an și la prima vinificare, vinurile nu sunt, încă, foarte cunoscute.
—-Până acum s-au facut vinuri din 5 soiuri: Muscat Ottonel, Fetească Albă, Busuioacă, Chadonnay și Fetească Neagră. Urmează Merlot și Cabernet Sauvignon, dar mai e de așteptat. Vinurile au fost făcute sub îndrumarea lui Catalin Zamfir, binecunoscut enolog în zona Iașiului.
—-Din cele 5 vinuri degustate, mie mi-a ramăs gândul la Feteasca Albă, dar mai ales la Chardonnay-ul din recolta lui 2017. Dacă simți nevoia unui vin proaspăt, nebaricat, cinstit, cu tonuri de citrice vioaie, va trebui să încerci acest vin ce provine de pe plaiurile Pârjolitei, acolo unde e cel mai cald în zonă. Puternic floral, îmbietor și proaspăt, vinul are în gust tonuri minerale, cu aciditate mare, în care fructele albe alături de cele citrice (pomelo copt, mai ales) își fac de cap. Echilibrat și cu alcool bland 12,6%. Deocamdata il găsiți sigur la magazinul de prezentare al cramei, cu 30 de lei. De remarcat si ilustrațiile etichetelelor gamei, care sunt creații ceramice ale lui Daniel Leș.
—-Feteasca Neagră era neimbuteliată, dar numai bună de băut, cu nas plăcut de prună uscată, light, cu taninuri molcome și gustoasă, iar cele 14 % vol. de alcool nu le simțeai. Din câte am auzit, în iarna asta o puteti găsi și în Iași la Treaz&Nu și sunt tare curios să văd ce evoluție a căpătat.
—-Nu am plecat fără să cumpăr un bax de Chardonnay și cascaval de Strunga. Nu le ratați când treceți prin zonă!
—-Totuși, m-am lăsat greu dus de-acolo pentru că mi-a plăcut ce-am văzut, și-am înțeles mai bine că munca, banii și ambiția nu sunt de ajuns pentru asemenea investiții. E nevoie viziune și de un plan bun. Iar Florin Stegariu le are pe toate, doar răbdare și vreme care să țină cu el îi mai trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *