Impreuna cu Carrefour am facut vara aceasta un mic tur al Romaniei, incepand cu Transilvania, zona Dealu Mare, Dobrogea, Oltenia si ajungand in inima Moldovei, la crama Strunga de langa Castelul de la Miclăușeni, in judetul Iasi. Am cunoscut 6 povesti diferite de antreprenoriat si pasiune pentru vinuri, am inteles ca niciun antreprenor nu intra in aceasta industrie visand la profit, ci visand la admiratia celor ce degusta vinurile lui.
Viticultura este in mod cert mult mai mult decat activitatea nobila si boema pe care o anticipasem.
Este o combinatie de munca fizica, ingeniozitate pentru realizarea cupajelor si creativitate in realizarea etichetelor si brandului fiecarui tip de vin. Plus abilitatea de a conduce echipe, forta financiara pentru a face investitii mari, puterea de a te lovi de probleme cauzate de natura, skill-uri de marketing si vanzari, dar si multe altele.
Si toate aceste eforturi ar putea fi zadarnice intr-un an in care restaurantele au stat inchise aproape 6 luni sau au functionat cu un numar cu mult mai mic de mese, pentru ca oamenii nu mai au unde sa descopere aceste mici comori viticole create in Romania. Nu intamplator cei de la Carrefour s-au decis sa faciliteze prin programul #DeschidemVinulRomânesc nevoia oamenilor de a consuma in continuare vinuri de calitate si a cramelor de a fi mai aproape de clienti, de a isi vinde cumva produsele., salvand astfel cat de cat vinul romanesc de la un an dezastruos.
—
O alta oprire in cadrul proiectului realizat impreuna cu Carrefour, “Deschidem Vinul Romanesc: Calatorii, Arome si Vii” a fost la crama Strunga, un brand pe care nu il cunosteam si care mi-a demonstrat ca puterea familiei si a valorilor ce stau la baza acesteia vor face intotdeauna minuni.
.
L-am cunoscut aici pe Florin Stegariu, cel care duce mai departe eforturile tatalui sau de a construi brandul Strunga si de a investi in aceasta parte a Romaniei. Uitandu-ma la Florin cu cat respect imi vorbea despre memoria tatalui sau, nu am putut sa nu ma gandesc cat de norocos a fost doctorul Stegariu sa aiba pe cineva care sa ii duca mai departe traditia si dorinta de a face vinuri bune.
Florin ne-a intampinat in mijlocul viei din Dealurile Moldovei, intr-un set-up perfect organizat de echipa Strunga. Ne astepta un cadru de poveste, o vaza plina cu trandafiri multicolori de gradina, care miroseau a miere, dar si o atmosfera boema. Am degustat vinurile si bunatatile pregatite pentru noi chiar in mijlocul viei si mi s-a parut incheierea perfecta pentru o zi care fusese foarte lunga, pana sa ajung in judetul Iasi.
.
Strunga Winery – Rodul pamantului in echilibrul perfect
Povestea Cramei Strunga incepe in 2013, cu „asezarea” dealurilor si identificarea terroir-ului potrivit pentru plantarea vitei de vie. Familia tanarului antreprenor, proprietar al Strunga Winery, Florin Stegariu, are de ani buni afaceri prospere in domeniul agriculturii. Mii de hectare de terenuri, livezi si o fabrica de lactate, iar traditia vinificatiei, pe care Florin vrea sa o duca mai departe, vine de la bunicul si strabunicul sau, care pe vremuri au avut cam 30 de hectare de podgorii. “Bunicul si strabunicul meu erau trup si suflet pentru vie” spunea Florin, dar pana in 2013 el nu avusese niciun plan in aceasta directie. Era student la Drept si isi dorea sa ajunga procuror.
Astazi, viile cramei Strunga se intind pe 42 de hectare pe dealul Pârjolita si 45 pe dealul Calda. Plantarea propriu-zisa a vitei-de-vie la Strunga a inceput in 2014, iar fondurile pentru investitii au fost accesate prin programul de reconversie si restructurare in viticultura. Florin ne povestea ca au facut cercetari minutioase inainte de a alege soiurile de vita de vie pentru a fi siguri ca opteaza pentru varianta optima, ca solul se preteaza la vinurile pe care vor sa le produca. Au efectuat chiar si cartare agrochimica si considera ca acest mod de a face lucrurile a reprezentat cheia succesului lor – decizii temeinic studiate si calitate inainte de toate. Pe terenul unde se afla acum plantatiile au existat podgorii si in trecut, insa totul era deja abandonat de ceva vreme, acest „proiect” fiind o reala provocare.
.
Planuri de expansiune in plina criza
Constructia cramei a inceput in 2017, an în care a fost obtinut si primul rod, si se afla in plin proces de expansiune, deoarece proprietarii au in plan dezvoltarea turismului viticol, unul dintre marile atuuri ale cramei, spunea Florin, fiind chiar pozitionarea acesteia. Crama Strunga este la aproximativ 40 minute de Iaşi, 25 minute de Roman, iar drumul pana la castelul Sturdza de la Miclăuşeni durează doar cateva minute si poate fi parcurs inclusiv cu bicicleta.
Totodata, daca la momentul actual la Crama Strunga sunt vinificati aproximativ 100.000 de litri pe an, din aceasta toamna Florin marturisea ca planuieste sa isi dubleze productia si sa testeze piata din Asia.
Vinurile Strunga pe rafturile Carrefour România
Pana inainte de criza sanitara, cam 80% dintre vinurile de la Crama Strunga se duceau spre HoReCa, insa acum au fost nevoiti sa puna mai mult accent pe alte canale de distributie, cum ar fi retail-ul sau online-ul. Unul dintre modurile prin care si-au asigurat continuitate si si-au consolidat prezenta in piata este chiar programul Carrefour – Deschidem Vinul Românesc. Inca din 2019, crama Strunga face parte din program, iar vinurile Strunga erau comercializate initial la nivel regional in magazinele Carrefour din Moldova.
De aproximativ 2 luni, Muscat Ottonel Sec – Strunga, Chardonnay Sec – Strunga si Busuioaca de Bohotin Sec – Strunga pot fi achizitionate din peste 100 de hipermarketuri si supermarketuri Carrefour din toata tara sau pot fi comandate online din aplicatia Bringo, din sectiunea Deschidem Vinul Românesc – Vin din regiunea ta.
Ce vinuri se fac la crama Strunga?
Cam jumatate din productia Strunga se concentreaza pe vinuri albe. Rose-ul ocupa aproximativ 30% din portofoliu, iar vinurile rosii 20%. Se cultiva 11 soiuri de struguri in total, anume Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Shiraz, Merlot si Cabernet Sauvignon, insa nu toate au ajuns la maturitatea necesara inca. Cele care sunt in sticle s-au bucurat deja de recunoastere internationala.
Feteasca Neagra din gama Reveria a luat medalii de aur si pentru productia din 2018 si pentru cea din 2019. Busuioaca de Strunga 2017 a luat si ea medalie de aur la ”International Wine Contest Bucharest” 2018, iar Chardonnay a fost premiat cu medalie de aur la Concursul National al Somelierilor din România in 2018.
.
Cu ce preparate asociem vinurile Strunga?
Pe langa rasfatul vizual datorat cadrului natural de exceptie in care am degustat vinurile Strunga, ne-am delectat si cu preparate culinare ce nu ar lasa indiferenti nici pe cei mai pretentiosi dintre voi. Chef Liviu Morărescu ne astepta cu salata de sfecla (cu sfecla coapta) la care a alaturat chips de mamaliga, mazarea berbecului (naut) si trufo festivo (creste in padurile din zona Iasiului), dar si cu pastrav (marinat cu sirop de muguri de brad) cu mousse de hribi (trufa padurii), hribi copti pe plita, reductie de hribi si fructe de padure.
.
Asocierea mea preferata pentru aceste preparate a fost cu Chardonnay-ul sec de la Strunga. Acesta are arome de flori de camp, ananas, caise si pepene galben. Ar merge bine combinat si cu pizza, paste sau carne de pasare. Am luat vin si pentru acasa si nu am plecat nici fara indicatii despre cum sa facem salata de sfecla coapta. Pe cat e de frumoasa culoarea ei, pe atat de simplu se prepara. Va las si voua reteta la finalul articolului.
.
De incercat de la ei si Muscat Ottonel Sec, un vin cu arome bine conturate de pere, miere de flori de tei si stafide, ce merge bine cu peste sau fructe de mare, dar si rose-ul Busuioaca de Bohotin Sec, ce initial te duce cu gandul la piersici si mere bine coapte, pentru ca la final gustul sa fie unul delicat de migdale si miez de sambure de caisa. Acesta se potriveste bine cu deserturi.
—
Salata de sfecla coapta
Spre deosebire de sfecla rosie fiarta pe care o mancam de fel in salate, cea coapta este mai dulce si mai colorata, intrucat nu i se duce din culoare in apa. In plus, isi pastreaza si vitaminele.
Pentru aceasta salata, avem nevoie de cateva sfecle micute, pe care le spalam bine si le punem la cuptor la 150 de grade Celsius pentru 35-40 de minute. Dupa ce s-au copt, le taiem felii foarte subtiri.
Combinam apoi o lingura de otet balsamic cu trei de vin rosu (poate chiar Feteasca Neagra premiata de la Strunga, de ce nu?!), o lingurita de miere, una de zeama de lamaie, cateva boabe de coriandru zdrobite, un strop de sare si putin piper. Punem amestecul acesta pe foc pentru cateva minute, iar apoi turnam cu grija peste sfecla.
Lasam la rece minim o ora. Dupa ce preparatul s-a racit, pentru o experienta completa, deschideti si o sticla de Chardonnay Sec Strunga, care este de preferat sa aiba 8-10 grade Celsius.
Pofta buna!
–
“Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarketurilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”0 Comentarii
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.